Време:

Комуницирање
Public account
  PRO Зона
1280 кредити
Купи кредит
Вие сте во јавен профил. Ако сакате да ја играте играта или да се приклучите во дискусиите, мора прво да се логирате.Ако сте нов корисник, морате да се регистрирате прво.

  Водич

876 398 403
ППМ Продавница
Следен натпревар
FC Rybky
Лигашки натпревар
25.10.2020 18:30:00

00
00
01
HRS
MIN
SEC
Како да започнеш?

Еве неколку совети кои ќе направат вашиот старт на PowerPlay Manager полесен.

 • Со сигурност причитајте го упатството. Можете да најдете многу корисни информации во него. Целокупното упатство може да го најдете под менито 'Информации', или пак во горното десно ќоше од индивидуалните страни како иконка. Со кликање на оваа икона ќе ве однесе на упатството.
 • Намести и капитен
 • Train your players in such a way, that they have suitable attributes for their position in the matches.
 • Градејте ги вашите објекти и стадионот паметно. Не градете што прво ќе ви дојде на ум, а правете планови претходно. Имајте на ум дека клубот има потреба од различни акцесории и објекти во раните фази а други во покасните фази.
 • Финансиите се важни но само до одредена степен. Чувајте одредена сума на пари во резерва, но инвестирајте го остатокот во стадионот и објектите.
  Внимание! Ако тимот е во минус повеќе од 21 ден, вие ќе бидете отстранет од сопствениците на тимот. После седум дена во минус ќе видите порака која ќе ве извести за лошата финансиска ситуација во клубот. Финансиите на клубот се проверуваат само во текот на ноќта кога се ажурираат.
 • Продолжете да вработувате персонал бидејќи тие имаат значајно влијание во објектите каде што работат. Не заборавајте да ги едуцирате и тренирате. Но имајте во предвид дека подобрите членови на персонал имаат повисоки примања кои можат да ви предизвикаат финансиски проблеми.
 • The right tactics could be the difference in an otherwise close match. Do not forget to modify your tactics according to the line-up you are using and according to your next opponent.
 • На висока важност играчите губат повеќе енергија и затоа планирајте ја важноста во текот на сезоната
 • Логирај се почесто, ако играш со иста тактика иформација ќе те прочитат противниците. Менаџерот кој нема да се логира на неговиот тим повеќе од 21 последователен ден ќе биде отшуштен од сопствениците на тимот. Менаџерите се отпуштат во 06:00 CET
 • Речиси од секој натпревар со краток текст се опишуваат основните карактеристики. Направи напор за да ги прочиташ овие текстови од време на време, бидејќи се напишани на едноставен начин тие ќе ви помогнат да го разберете основниот механизам на играта.
Врати се на почеток

Играчки систем


Сезона
     Секоја сезона трае 16 недели, 112 дена поточно. Секоја лига има 22 тима, па една сезона има 42 натпреварувачки дена. Натпреварите се играат во Вторник, Четврток и Недела.

     The league champion is promoted to a higher league. The runner-up will play in the promotion round.

     Teams ranked 15th to 18th will play the runners-up from the lower divisions to avoid relegation. Teams ranked 19th to 22nd will be automatically relegated to the lower leagues and they will be replaced by the champions from these leagues.

     Секоја лига има четири лиги под неа каде што тимовите отпаѓат. Ако некоја лига ги нема сите четири лиги под неа но, на пример, само една, тогаш само тимот што е рангиран 22-ри ќе отпадне. Во такој случај тимот рангиран како 21-ви ќе игра во рундата за отпаѓање.

     На крајот на сезоната се определува крајниот пласман. Важно е да завршите што повискоко е можно. Главните и медиумските спонзори понудуваат поголеми договори за следната сезона на повиско рангираните тимови.

     The relegation/promotion round has two legs (home and away) and the team with the better aggregate score from both legs will be declared the winner. If the score is tied, the team with the higher number of away goals wins. If still tied, the second leg is followed by extra time and penalty kicks if needed. Мечеви за испаѓање/промоција се играт во вторник и четврток последната недела од сезоната The team from the lower league always plays the first leg at home.

Бодирачки систем
The following scoring system is used in the league:
Победа: 3 поени
Нерешено: 1 поен
Загyбен: 0 поени

     Ако два или повеќе тимови се изедначени со поени на крајот на регуларната сезона, рангирање е одлучено со подобрата гол разлика (постигнати голови минус примени голови). Ако тимовите се уште се изедначени, други критериуми за одлучување се поголем број на постигнати голови и конечно поголемиот вкупен тимски рејтинг.

Систем на лиги
     Највисокото ниво е направено со само една дивизија. Има 4 дивизии во второто ниво и бројот на дивизиите се множи со 4 за секое следно ниво. Така, има 16 дивизии за трето ниво, 64 за четврто, 256 за пето итн. Дивизиите се означени со комбинација од Римски и Арапски цифри. На пример II.3 означува дека тоа е дивизија број 3 на второ ниво.

Регрупирање на лигата
     На крајот на секоја сезона има прегрупирање на двете најниски лиги на означените земји.Тоа значи дека излишните лиги ќе бидат деактивирани и активните тимови ќе бидат ќе бидат префрлени во најниските можни лиги.Ова прегрупирање е неопходно за да се зачува интересот кон играта и воедно да се избегнат голем број на екипи без менаџер.За време на прегрупирањето може да се случи некои екипи од најниската лига да бидат промовирани едно ниво понагоре.

Врати се на почеток

Време во натпреварот


     Времето кое е прикажано на горниот крај на страната е Централно Европско Време (CET) или времето на временската зона која вие сте ја одбрале во подесувањето на ваиот профил. Ноќните пресметки секогаш се во 05:00 ЦЕВ (CET). Датумот и денот од сезоната се единствените две работи кои се освежуваат за време на ноќното пресметување.

     The matches are played at different times based on the location of the home team. The table below shows the match times according to country or continent.

Држава/Континент Време на натпревар (CET)
Алжир 17:30
Аргентина 22:30
Австралија 12:30
Австрија 19:30
Азербеjџан 12:30
Белорусија 17:30
Белгија 19:30
Босна и Херцеговина 18:30
Бразил 22:30
Бугарија 17:30
Канада 22:30
Чиле 22:30
Кина 12:30
Кинески Тајпеј 12:30
Колумбија 22:30
Хрватска 18:30
Република Чешка 19:30
Данска 19:30
Египет 17:30
Велика Британија 20:30
Естонија 17:30
Финска 18:30
Франција 19:30
Германија 19:30
Грција 17:30
Унгарија 18:30
Индија 12:30
Индонезија 12:30
Иран 17:30
Ирска 20:30
Израел 17:30
Италија 18:30
Казахстан 12:30
Јапонија 12:30
Латвија 17:30
Литванија 17:30
North Macedonia 17:30
Малезија 12:30
Мексико 22:30
Молдавија 17:30
Црна Гора 17:30
Мароко 17:30
Холандија 19:30
Норвешка 19:30
Парагвај 22:30
Перу 22:30
Полска 18:30
Португалија 20:30
Романија 17:30
Русија 17:30
Саудиска Арабија 17:30
Шкотска 20:30
Србија 18:30
Словачка 18:30
Словенија 18:30
Шпанија 20:30
Шведска 19:30
Швајцарија 19:30
Турција 17:30
Украина 17:30
САД 22:30
Уругвај 22:30
Венецуела 22:30
Африка 17:30
Азија 12:30
Европа 18:30
Северна Америка 22:30
Океанија 12:30
Јужна Америка 22:30

Врати се на почеток

Тим


Број на играчи во екипата
     The minimum number of players on the team is 11. The maximum number is unlimited. However, if you have more than 30 players, you will have to pay a daily fee to the football association. The fee for each extra player is 5% of the combined salaries of all players. If the number of players drops below 11, you will be dismissed by the team owners. If the team doesn't have at least 8 players available to play, the match will be forfeited.

Вкупен пласман на тимот
     Вкупниот тимски рејтеинг е еден од најважните индикатори за перформасите на тимот.Тоа се рефлектира на популарноста кај фановите и кај спонзорите.После секоја сезона се намалува за 30%.Вкупниот тимски рејтинг расте со добри резултати на сите видови натпревар,бклучувајќи и пријателски.

     Ако тимот е промовиран во повисока лига во која што не е играл претходно, неговиот просечен рејтинг ќе биде намален со само 20% од крајот на сезоната.

     Севкупниот рејтинг на тимот има значајно влијание на присуството и тимовите со повисок рејтинг генерално добиваат подобри понуди од генералните и медиумски спонзори.

     Only if you lose in regular time, the overall team rating does not increase. The exceptions are the international cup qualification matches where the rating rises even if you lose. The increase of the overall team rating is higher, if a team achieves a good result against a strong opponent.

Тимови без менаџери
     There are two kinds of teams without manager. The first kind are teams marked with the † symbol. These teams lost their manager for some reason. The second kind are teams which have the text Team noname in their name. These teams have not had a manager yet.

     Ако тимот нема менаџер, ќе се додели ан нов менаџер ако е во најниските лиги. Ако бројот на лигите од последното ниво е помал од претходното, тимој без менаџер од претходното ниво ќе бидат доделени на нови менаџери

     Ако тимот играл преку 2 сезони со ист менаџер, не може да се додели на друг менаџер и ќе се замени со нонаме тим

Јачина на тимот
     The team strength indicator shows the strength of your team from the last league match, depending on which players played in the match, on which positions they played as well as how many minutes they played. Substitutions and movement of players on the pitch during the match influence the eventual team strength in the match. All players on the field, except the goalkeeper, contribute to the strength of the team in defense, midfield and offense.

Искуство на менаџерот
     Секој менаџер здобива искуство автоматски, со редовно играње на играта. За секој ден што ќе влезете во вашиот тим, добивате еден поен на менаџерско искуство. За три дена на неактивност ќе загубите поен. Додека не стигнете до 11 поени не губите поени за неактивност. Откако ќе ја достигнете оваа ознака не ќе се може да се намали под тоа. Бројот на поени кои сте ги освоиле го определува вашето ниво на искуство. Колку е повисокото вашето ниво, толку повеќе придобивки ќе можете да уживате. Предупредување! Искуството е врзано за вашиот тим и ако го изгубите вашиот тим, вие ќе треба да се започне собирање искуство од нула.

Нивоа на менаџерите во зависност од искуството
НивоПоениПридобивки
почетник0-10---
почетник11-50опцијата да купуваш или продаваш играчи или персонал,опцијата да земаш заем, опцијата да гласап за менаџер на национална селекција
аматер51-100опцијата да земаш мал заем, ПРО пакет за 7 дена, Опцијата да се бориш за менаџер на национален тим
професионален101-300опцијата да земаш среден заем
ветеран301-600опцијата да земаш голем заем
експерт601+можност да се земе максималниот кредит


Врати се на почеток

Календар


Мојот календар
     Во вашиот календар можете да го видете распоредот на вашите натпревари за прикажаниот месец. После притискање на некое од полињата во календарот можете да видете повеќе опции, како репортажа од натпреварот, во поголемо поле од календарот. Целата сезона е распоредена за време на главните сезонски пресметки.

Противнички календар
     Во календарот на вашиот противник, можете да ги видете нејзиниот/неговиот распоред на натпревари. Деновите што можете да го предизвикувате тимот на пријателски се означени со иконка на зелени фудбалери. Оваа икона означува, дека ниту ти, ниту противникот нема закажано натпревар за овој ден, и можете да играте.

Врати се на почеток

Предизвици


     Можете да предизвикате противник на пријателски натпревар преку неговиот календар. Деновите кои можете да ги искористите за пријателски меч се обележани со зелени фудбалери. Оваа икона покажува дека ниту вие, ниту противникот има закажано натпревар за овој датум, така да можете да играте меѓусебно. Важно е да се напомене дека не можете да закажете пријателски натпревар за денес. Ако сакате да откажете пријателски натпревар треба тоа да го сторите најмалку два дена пред натпреварот.

     You can challenge your opponent to a friendly match with or without the extra time tiebreak. A match with extra time tiebreak must end in a victory of one of the teams. In case of draw, the match goes into extra time. If the match is still tied after the extra time, it is decided by the penalty shootout.

     The home field advantage does not apply to friendly matches.

Врати се на почеток

Финансии


     The revenues of a team come from several sources. The basic revenue is from ticket sales. The ticket prices are not adjustable and the ticket price is set to 100 for each league. Another source of revenue is the souvenir sale. The number of souvenirs sold depends mainly on attendance, popularity of the players and the number of fan shops at the stadium. Yet more revenue comes from general sponsor, media sponsor and VIP lounges.

     Добивката од пријателски се дели Ticket sale revenues from the National Cup matches are also split between both teams.

Генерален спонзор
     Секој тим има валиден договор со спонзор до доаѓањето на нов менаџер. Спонзорите се договарат на крај на сезона. Клубoт ќе дoбие три пoнуди нa секoј oд прите пoследoвaтелни денoви. Дoкoлку прифaтите некoјa пoнудa, клубoт немa дa дoбивa пoвеќе пoнуди. Дoкoлку не прифaтите нитуеднa oд деветте пoнуди, сoпствениците сaми ќе изберaт спoнзoр сo фикснa неделнa исплaтa без бoнуси следниoт ден. Дoгoвoрoт сo генерaлниoт спoнзoр е пoтпишaн зa целaтa нaреднa сезoнa.

     There are three various types of sponsor offers. The first type is based on regular weekly payments. Кај вториот тип на договор, неделните исплаќања се помали, но добивате бонуси за секоја победа во лигата или рундата за промоција/испаѓање. Во третиот вид на понуди треба да одберите планирана позиција. Бонусот се плаќа на 5 пати во сезона (day 19, 40, 59, 80 and 99 of the season) Ако не ја остварите планираната позиција не добивате бонус.

     Спонзорите на учинок можи наново да се договорат на средина од сезоната. Ако не си задоволен од спонзорот можи да го смениш на средина од сезоната. Доколку го имате третиот тип на договор, можете да го замените за првиот или да ја промените таргет позицијата на средина од сезоната. Доколку вашиот тим е преместен во друга лига за време на лигашкото регрупирање и сте потпишале договор со бонуси, вие можете да преговарате за овој договор во првите два дена од сезоната.

     The amount of money you get from the general sponsor is influenced mainly by: the final ranking in the recently ended season, the overall team rating and the level of the human resources and economic department. The first offers arrive on the last Thursday of the season which is day 109 of the season.

     The sponsors also take into account whether your team was promoted or relegated. If your team was promoted to a higher league, you can expect better offers. On the other hand if it was relegated, the offers will be worse. Sponsors pay special attention to how your team approaches promotion or relegation matches. If they find out that your team plays these matches with significantly weakened lineup, it will reflect on their offers at the end of the season.

     Taking part or qualifying for Champions' League or Cup Winners' Cup will also draw better sponsorship offers. The quality of the offer is also influenced by the level of your league. The number of league tiers in the country may also influence the sponsor offers. The sponsors are more willing to invest in countries with larger number of leagues.

     Секој пат кога ќе добиете понуда можете да ја прифатите или одбиете. Нова понуда ќе пристигне и ако вие не сте ја одбиле предходната понуда. Предходната понуда ќе биде автоматски одбиена кога ќе пристигне нова пинуда.

Медиумски спонзор
     Како со генералниот спонзор, тимот веќе има важечки договор со медиумски спонзор до доаѓањето на нов менаџер. За медиумското спонзорство за сезоната што доаѓа се договара на крајот на сезоната. Клубот добива три понуди во три последователни дена. Ако ја прифатите првата понуда, клубот нема да добива понатамошни понуди. Ако не прифатите ниедна од трите понуди, сопственикот ќе потпише договор со нов медиумски спонзор на следниот ден дури и без вашето одобрување. Сумата понудена од медиумскиот спонзор е поделена во регуларни неделни исплаќања што се префрлени на сметката на клубот секоја Среда. Да се помогне во вашата одлука, одделот за човечки ресурси и економија ќе даваат препорака за секоја понуда. Сумата на пари што ги добивате од медиумскиот спонзор најмногу влијае од: пласманот во последната сезона, просечниот рејтинг на тимот, нивото на одделот за човечки ресурси и економија и капацитетот на стадионот. Warning! The offers from media sponsors are based on the current capacity of the stadium. The sectors under construction are not taken into account. Првата понуда пристигнува во последниот Четврток од сезоната што е 109-ти ден од сезоната.

     The media sponsors also take into account whether your team was promoted or relegated. If your team was promoted to a higher league, you can expect better offers. On the other hand if it was relegated, the offers will be worse. Media sponsors pay special attention to how your team approaches promotion or relegation matches. If they find out that your team plays these matches with significantly weakened lineup, it will reflect on their offers at the end of the season.

     Taking part or qualifying for Champions' League or Cup Winners' Cup will also draw better offers from media sponsors. The quality of the offer is also influenced by the level of your league. The number of league tiers in the country may also influence the media sponsor offers. The media sponsors are more willing to invest in countries with larger number of leagues.

     Секој пат кога ќе добиете понуда можете да ја прифатите или одбиете. Нова понуда ќе пристигне и ако вие не сте ја одбиле предходната понуда. Предходната понуда ќе биде автоматски одбиена кога ќе пристигне нова пинуда.

VIP салон
     When the VIP lounge construction is finished, the team owners automatically lease it to some company until the end of the current season. Companies then send in new offers at the end of each season. The club will get three offers on three consecutive days. If you accept the first offer, the club will not receive further offers. If you do not accept any of the three offers, the owners will lease the VIP lounge to a new company on the following day even without your approval. VIP lounges are leased for the whole duration of the following season. The sum offered by the leaseholder will be divided into regular weekly payments, which will be transfered to the club's account each Wednesday. To help you make a decision, the human resources and economic department will give their recommendation on each offer. The amount of money you get from the lease of the VIP lounges lease is influenced mainly by: the ranking in the league, the overall team rating, the level of the human resources and economic department and the level of the stand. Првата понуда пристигнува во последниот Четврток од сезоната што е 109-ти ден од сезоната.

     The VIP lounge suitors also take into account whether your team was promoted or relegated. If your team was promoted to a higher league, you can expect better offers. On the other hand if it was relegated, the offers will be worse. VIP lounge suitors pay special attention to how your team approaches key promotion or relegation matches. If they find out that your team plays these matches with significantly weakened lineup, it will reflect on their offers at the end of the season.

     Taking part or qualifying for Champions' League or Cup Winners' Cup will also draw better offers from the companies for the lease of the VIP lounges. The quality of the offer is also influenced by the level of your league. The number of league tiers in the country may also influence the VIP lounge lease offers. There is a bigger demand for VIP lounges in countries with larger number of leagues.

     Секој пат кога ќе добиете понуда можете да ја прифатите или одбиете. Нова понуда ќе пристигне и ако вие не сте ја одбиле предходната понуда. Предходната понуда ќе биде автоматски одбиена кога ќе пристигне нова пинуда.

Парична награда
     The teams can gain some extra funds from the prize money. The prize money is awarded for final ranking in the league and also for the leading positions in the player statistics. The prize money depends on the final rank of the team and/or player as well as the level of your league and the average overall team rating of all the teams in the league.

Позајмувања
     Ако планирате да го надградувате стадионот или да купувате играчи но финансиската ситуација не е толку добра, можете да позајмете пари од банката. Треба да бидете предпазливи кога позајмувате затоа што банката позајмува пари со камата што треба да се плаќа. Може да имате само една позајмица едновремено! Заемот може да биде исплатен предвремено,но само ако ја имате потребната сума на вашиот акаунт.Што побрзо го исплатите заемот,помалку трошите на ратите за исплаќање.

     Има 6 типа на заеми зависно од позајмента сума. За секој тип на заем треба да имате определено менаџерско искуство. Што повеќе пари сакате да позајмите, толку повеќе треба да имате менаџерско искуство.

Врати се на почеток

Играчи


Особини
     The most important characteristics of a player are his attributes. Each player has nine basic attributes: Goalkeeping, Defense, Midfield, Offense, Shooting, Passing, Technique, Speed and Heading. Each of these attributes has its quality, which is inborn and does not change throughout the career. You can only see exact values of the quality of attributes for players who have been scouted by the scouts from your human resources and economic department. The quality of the attribute determines the ability of a player to improve the given skill. The maximum value of any player attribute is 655.

Особини

A - Вредноста на атрибутот што се користи да се одредат моменталните способности на играчот.
B - Квалитетот на атрибутот што ја определува способноста на играчот да се унапредува во даден атрибут.

     Players in different positions use different combination of skills. The combination of skills used by players in the centre of the field is slightly different from the combinations used on the sides of the field. Some attributes are more important for a player on the side of the defense than for a player in the middle and vice versa.

     Можете да ја видите точната вредност на атрибутот во две децимали со движење на вашиот маус на атрибутот во профилот на играчот. Квалитетот на секој атрибут е прикажан во сива боја веднаш до вредноста на атрибутот. Ако играчот е скаутиран, покажаните квалитети се прецизирани и обоени зелени.

     The performance of a player is mostly influenced by his primary attribute - goalkeeping for a goalkeeper, defense for a defender, midfield for a midfielder and offense for forward. The other attributes influence the performance of a player to a various extent based on his position on the playing field.

Опис на атрибутите:

Голман: This attribute is only used by the goalkeepers. It represents the ability of a goalkeeper to stop the shots from going into the net. High value of this attribute helps the goalkeeper keep a good save percentage.

Одбрана: This attribute is used by all the players (except the goalkeeper) to stop the opponents from scoring by not letting them create scoring chances. It is used mainly by defenders but it is also useful for midfielders and forwards. Midfielders use it more often than forwards.

Среден ред: This attribute is used by all the players except the goalkeeper. Strong midfield is often the difference between winning and losing. It is used mainly by midfielders but it is also useful for defenders and forwards.

Напад: The offense attribute is needed for the players to be successful in the offensive aspect of the game. It represents the ability of players to create a scoring chance and it also represents the ratio of how often the player will shoot in a good scoring chance. Players with lower offense attribute often choose to pass even if they should rather take a shot. It is used mainly by forwards but it is also used to a certain extent by midfielders and defenders. This attribute is more important for midfielders than it is for defenders.

Удари: The shooting attribute is important for all the players who find themselves in the situation to shoot. The higher the shooting attribute, the higher the possibility that the player will capitalize on his scoring chance. The most frequently shooting players are centre forwards. However, the shooting attribute is also important for free kicks and penalty kicks. To a certain extent this attribute also influences the quality of the cross passes as well as crosses from free kicks and corner kicks.

Додавање: You cannot play football without good passing. Every player, including the goalkeeper, must be able to pass the ball. This attribute is most important for centre midfielders. On the other hand, it is least used by goalkeepers and centre forwards. Players use passing also for crosses, free kicks and corner kicks.

Техн.: This attribute has a number of uses. It is needed for all players including the goalkeeper. Technique represents the ability of a player to dribble with the ball or to deceive the opponent with fake moves. It also represents the kicking technique of players which is important mainly for free kick and to a certain extent for penalty kicks. Goalkeeper needs technique to be more effective at stopping the ball. The kicking technique is also important for a player who plays the corner kick or a cross pass.

Брзина: Speed is a critical part of the game. In general it can be said that the players positioned on the sides of the playing field use speed more than players in centre positions. Speed is also used by the goalkeeper in order to quickly react to crosses or shots. Speed is important for a player who delivers the cross pass and to a certain extent it is also used by the player who is on the receiving end of that cross.

Главом: Игра со глава се користи во напад, одбрана и понекогаш во средина. Централните дефанзивци ја користат за одбрана од центаршутеви, а напаѓаќите за да постигнат гол. Исто е потребен и кај голманите за одбрана од удари со глава.

Секондарен атрибут
     The table below shows the usage of secondary attributes based on the positions. The table shows only approximate influences and two attributes in the same column don't necessarily have to have the same influence. It is also important to note that every player on the pitch moves around and if he finds himself out of his usual position, he uses the attributes needed for the position in which he finds himself at that moment.

ПозицијаГолемо влијаниеСредно влијаниеМало влијание
ГолманТехн., Брзина-Додавање, Главом
Страничен бекБрзинаДодавање, Техн.Главом
Централен дефанзивец-Главом, Додавање, Техн., Брзина-
Крилен средишенБрзинаДодавање, Техн.Главом
Централен играч од среден редДодавање, Техн.-Брзина, Главом
Крилен напаѓачБрзина, Техн.ДодавањеГлавом
Централен напаѓачБрзинаТехн.Додавање, Главом

     Во следната табела можете да ја видете приближителното влијание на атрибутите на индивидуалните типови на игра.

Type of playГолемо влијаниеСредно влијаниеМало влијание
ШутУдариТехн.Брзина, Главом
ПеналУдариТехн.-
Слободен ударУдари, Техн.-Додавање, Брзина
Поминување - ГолманГлавом, Брзина--
Поминување - Додавач-Додавање, Брзина, Удари, Техн.-
Поминување - ШутерГлавом, Удари-Брзина, Техн.
Удар од аголотДодавање, Техн.Удари-

Преферирана страна
     Some players have a preferred side, depending on which side of the pitch they like to play. Others - universals, play equally well on the right, left and in the centre. The universals are the best choice for the positions in the centre because the players in the central positions influence the play on both wings. If, for instance, you put a player who prefers to play on the right into the centre, his influence on the left wing will be somewhat decreased.

Времетраење на кариерата
     Друга важна карактеристика на играчот е неговата долговечност во кариерата . Долговечноста во кариерата покажува за колку време играчот ќе биде во состојба да се подобрува. Долговечноста во кариерата има седум нивоа. Ако играчот достигне најниско ниво (0 / 6), тој ќе престане да се подобрува, и неговите атрибути почнуваат да се намалуваат. Брзината на влошување на атрибутите се зголемува со возраста.

     Career longevity is updated once in a season in the main seasonal calculation. The value can never get higher, but it can stay at the same level repeatedly. At higher age it tends to drop faster.

Популарност
     Секој играч има одредено ниво на популарност, што укажува на тоа колку тој е популарен меѓу навивачите. Популарност се зголемува со неговите добри игри, и со неговата позиција на лигашката статистика. Популарност се зголемува побрзо во погорните лиги. Нивоата на популарност од најниско до највисоко се: Непознат, Познат, Популарен, Обожаван, Познат, Славна личност, Светска ѕвезда и Супер ѕвезда. Постојат две предности да се има популарни играчи во тимот. Така се зголемува посетеноста, а и продажбата на сувенири.

     Ако играчот игра лошо популарноста опаѓа

Енергија
     The energy of a player is indicated by two numbers - current energy and seasonal energy. This is displayed in the following format: e.g. 80/100. The first number indicates the current energy of a player, i.e. the energy that a player has at the given moment. The second number is the seasonal energy and it is the maximum energy that a player can reach during that season. The seasonal energy decreases as the number of matches played by the player increases. It decreases faster, if the matches are played with high importance. Therefore the seasonal energy cannot be increased. It is recharged to the maximum at the beginning of a new season, after the main seasonal calculation. The energy of a player is very important as low energy levels harm the performance of the player in the match. Each player, whose current energy has dropped after a match, regains it back to the maximum seasonal energy automatically by a regeneration process.

     The decrease of current and seasonal energy of players is based on minutes played. Minutes played in the extra time are included in that.

The seasonal energy of players decreases according to the following table (based on 90 minutes played):

Вид на натпревар Многу мало Низок Нормално Висок Многу големо
Пријателски и турнирски натпревари 0.02 0.05 0.10 0.20 0.30
Натпревари 0.10 0.25 0.50 1.00 1.50

Запиши: Matches played in the league, National Cup, international cups and national team matches (except friendlies) are all competitive matches.

Искуство
     The players gain experience by playing minutes in matches. The more difficult the matches are, the more experience the player gains. Experience has a direct influence on the player's performance in the match. Со повисока важност на меч се добива поголемо искуство кај играчите

рејтинг во мечот
     Покрај статистиката, меч рапортот содржи и рејтинг на сите играчи. Овај рејтинг е показател за вредноста на играчот на позицијата на која играл. Ако мени позиција рејтингот ќе се промени. Крајниот рејтинг е комбинација од искуство, хемија, енергија и атрибути за дадената позиција. Рејтингот е корисен при тренинг.

Повреди
     Во PowerPlay Manager максималната можна должина на опоравување од повредата е 28 дена. Сепак повредите кои траат до две недели се почести. Честотата на повреди во вашата екипа влијае од повеќе фактори.Тимот со поголем број на играчи логично ќе има повеќе повредени. Ќе имате помалку повреди и времето за опоравување ќе биде помало,доколку имате повисоко ниво на медицинскиот центар и ако вработите добри лекари.

     Players who have less than 6 days to full recovery have day-to-day status. These players can play, but the further away from full recovery they are, the poorer their performance in the match. You can set whether your day-to-day players should play or not play matches automatically. Предупредување!Оваа поставка се однесува само на играчи кои ќе се повредат во иднина. Поставување на моментално повредени играчи мора да се промени поединечно за секој играч.

Suspensions
     Ако играчот добие премногу жолти или црвен картон, не ќе може да игра еден или повеќе натпревари. Two yellow cards in one match are not considered as a red card for the purposes of a suspension.

Лига (вклучувајќи ја и рундата за испаѓање/промоција)
КартиДолжина на суспензијата (натпревари)
Жолти картони: 41
Жолти картони: 82
Жолти картони: 123
Жолти картони: 164
Жолти картони: 205
Жолти картони: 246
Жолти картони: 287
Црвен картон2


Национален куп и интернационални натпревари
КартиДолжина на суспензијата (натпревари)
2,4,6,... жолти картони1
Црвен картон2


     Ако играчот не ја одлежи нацело казната во една сезона или во некое натпреварување, казната ќе биде пренесена преку слената сезона или натпреварување. Меѓутоа, неговиот биланс на картони ќе биде вратен на нула. Секоја суспензија е валидна само за натпреварувањето каде што е доделена и не може да важи за друго натпреварување.

     Player who is currently serving a suspension has an icon indicating this in his profile and on the Line-up page. Moving your mouse over this icon reveals the name of the competition for which the suspension is valid and the number of matches.

Отпуштање играч
     Ако играч чиј вкупен рејтинг е поголем од 250, е отпуштен или неговиот договор не е обновен, тој автоматски ќе оди на пазарот. Ако неговиот вкупен рејтинг е помал или еднаков 250 играчот ќе се пензионира. Ако менаџерот не го продолжи договорот на слободен агент без понуди тој ќе се пензионира.

Играчи на националниот тим
     Доколку играчот е во националниот тим и неговиот клуб го изгуби својот менаџер, играчот ќе биде испратен на пазарот автоматски, без оглед на неговиот севкупен рејтинг

Врати се на почеток

Договори


     Договорите за почетници со играчите од спортската академија се потпишуваат во рок од 56 до 168 дена. Ако добиете играч од маркетот, должината на неговиот договор ќе биде иста со таа што ја имал со претходниот тим. Секој пат кога ќе го продолжите договорот на играчот, тој е во траење од 112 дена (времетраење на една сезона). Во случај да не сакате да го продолжите договорот на играчот, исклучете го автоматското продолжување на договорот во страницата 'Договори на играчи'. Другата опција за тоа како да ослободите играч е со тоа што ќе му го прекинете договорот на неговата профилна страница. Меѓутоа, ако го прекинете договорот треба да платите 50% од вредноста на преостанатиот договор како компензација на играчот.

     Ако на слободен агент му заврши договорот и тој не бара бонус за потпишување неговиот договор ќе биде продолжен ако е активирано автоматско продолжување. Должината зависи од возраста на слободниот агент.

     Внимание! Автоматското продолжување на договор е исклучено кога ACE опцијата е наместена на "Не".

     Платата на играчот зависи најмногу од вредноста на највисоките атрибути, искуство, популарност и нивото на лигата. Повисока лига значи поголема плата. Странските играчи имаат 25% поголема плата од домашните играчи. Сите играчи во континенталните лиги се сметаат за локални играчи, без оглед на нивното потекло.

     Платата на персоналот зависи главно од вредноста на највисокиот атрибут, и помалку од вредноста на другите атрибути. Персоналот од повисоките лиги има повисоки плати.

Слободни агенти
     По достигнувањето на одредена возраст, играчите се стекнуваат со статус слободен агент и тие можат да изберат понуди за договор од други клубови. Постојат три типа на слободни агенти:
 • Ограничен слободен агент
  Играч кој има 26 години и чиј договор истекува за 14 дена. Овој вид на играчи има право да преговара со други тимови. Неговиот нов договор ќе биде составен од потпишување бонус и дневна плата пресметана од страна на стандарден клуч. Договорот се потпишува на 336 дена (3 сезони). Екипите може да испратат понуди од 14 до 8 дена пред стариот дговор да истече. Потоа и актуелниот тим ќе има 7 дена да се одлучи. Тоа е доволно за тековниот тим да учествува од 15% до 70% од највисоката понуда (точниот број зависи од бројот на исплатени сезонски бонуси), со цел да се задржи играчот. Ако сегашниот тим не ја достигне потребната сума, играчот потпишува договор со највисокиот понудувач. Неговиот поранешен тим добива надоместок во висина од 50% од потпишаниот бонус за губење на ограничен слободен агент.
 • Група 1 Неограничен слободен агент
  Играч кој има 29 години и чиј договор истекува за 14 дена. Ваков вид на играч има право да преговара со други тимови. Неговиот нов договор ќе биде составен од бонус за потпишувањето и дневната плата пресметана од страна на стандарден клуч. Договорот се потпишува на 336 дена (3 сезони). Екипите може да испратат понуди 14-8 дена пред почетокот на истекот на договорот. Потоа и актуелниот тим ќе има 7 дена да се одлучи. Тоа е доволно за тековниот тим да учествува во 35% до 90% од највисоката понуда (точниот број зависи од бројот на исплатени сезонски бонуси), со цел да се задржи играчот. Ако сегашниот тим не ја понуди потребната сума, играчот потпишува договор со највисокиот понудувач. Неговиот поранешен тим не прима никаква надомест бидејќи играчот е неограничен слободен агент.
 • Група 2 Неограничен слободен агент
  Играч кој има најмалку 32 години и чиј договор истекува за 14 дена. Ваков тип на играч има право да преговара со други тимови. Неговиот нов договор ќе биде составен од бонус за потпишување и дневната плата пресметана од страна на стандарден клуч. Договорот се потпишува на 112 дена (1 сезона). Екипите може да испратат понуди 14-8 дена пред почетокот на истекот на договорот. Потоа и актуелниот тим ќе има 7 дена да се одлучи. Тоа е доволно за тековната тим да учествува во 35% до 90% од највисоката понуда (точниот број зависи од бројот на исплатени сезонски бонуси), со цел да се задржи играчот. Ако сегашниот тим не ја понуди потребната сума, играчот потпишува договор со највисокиот понудувач. Неговиот поранешен тим не прима никаков надомест бидејќи играчот е неограничен слободен агент.

Сезонски бонуси
     Секоја сезона, можете да дадете бонус на максимум 3 играчи до 25 години, за кои сметате дека се клучни играчи за иднината на вашиот тим, со цел да ја придобиете нивната лојалност. Овој сезонски бонус е еднаков на 10 дневни плати на играчот и за секој таков бонус, играчот добива 5% намалување од бонусот за потпишување договор кога ќе биде слободен агент. Ова значи дека максималниот број на бонуси кој играч може да ги добие во неговата кариера изнесува 11 (од 15 до 25 години). На овој начин добивате намалување од 55% за потпишување нов договор. Овие бонуси не се објавуваат.

Врати се на почеток

Вежби


     There are a number of factors that influence the practice efficiency. The most important is the level of training and regeneration facilities and the quality of the staff working there. The higher the quality of the practiced attribute, the faster the improvement rate. As the career longevity decreases and the player gets older, the ability to improve decreases too. Players who play more minutes must regenerate more and therefore they will practice less after a match. Regeneration is automatic. Players who play in the match will get a smaller practice improvement on that given day in comparison to players who rested. The smaller practice improvement is compensated by the experience gained, which also has a significant influence on the performance of a player. The better the regeneration facility, the faster the players regenerate after a match and their practice deficit compared to the players who rest decreases.

     Атрибутите се поделени во напѓачки (напад, шут), одбранбени (бранење, одбрана) и универзални (среден ред, додавање, техника, брзина, глава). Ако вашите играчи тренираат напаѓачки атрибути, тренерите го практикуват нивниот атрибут наречен тренинг за напад. Регенерацијата на овие играчи ќе зависи од физиотерапевтите и нивните атрибути за регенерација за нападот. Ако вашите играчи тренираат одбранбени атрибути, тренерите го практикуват нивниот атрибут наречен тренинг за одбрана. Регенерацијата на овие играчи ќе зависи од физиотерапевтите и нивните атрибути за регенерација за одбраната. Ако вашите играчи тренираат универзални атрибути, тренерите ги практикуват просечните вредности на нивните два атрибута. Регенерацијата на овие играчи ќе зависи од физиотерапевтите и просечните вредности на нивните два атрибута.

Врати се на почеток

Маркет


     Ако сакаш да го засилиш твојот состав преку одреден тип на играч или ви треба член на тимскиот менаџмент, маркетот ви дава можност да најдете таков. Маркетот функционира како аукција, која ја добива менаџерот со највисок понуден износ. Ако некој испрати нов влог а има помалку од една минута до крајниот рок, тогаш крајниот рок се продолжува за една минута, после крајниот рок, трансверите се извршуваат во интервали од еден час, што значи дека ќе го имате играчот или членот на менаџментот брзо после крајниот рок.

     На секој трансфер има мин 5% глоба со минимална глоба од 10000. 5% е за првите 10 играчи продадени во последните 112 дена. За секој нареден играч глобата расти за 2% со максимум од 50%. Глобата се плаќа и да не се продај играчот. 5% од почетната цена со мин од 10000 и максимум од 5000000.

     Внимание! Ако купите играч нема да сте во можност да го продавате во наредните 50 дена. Ова не влијае на играчите од спортската академија или на оригиналните играчи од тимот.

     Истите правила за трансфери се прилагаат и за персонал. Бројот на продажби се пресметува одделно за играчи и за персонал. Тоа значи дека таксата за продажба на играчи не е поврзана со таксата за продажба на персонал.

     За да можеш да купуваш и продаваш играчи и членови на менаџментот мора да имате најмалку 11 поени менџерско искуство. Причината за ова е да се спречи можност за мамење и да се заштитат новите менаџери од правење на лоши одлуки.

Внимание: Член на персоналот кој има помалку од 11 дена до негово пензионирање не може да биде ставен на пазарот.

Слободни агенти
     Ограничените и не ограничените слободни агенти се потенцирани на маркетот. Различни правила се применуваат кај овие играчи. Можете да пратите само 1 понуда за секој слободен агент. Не понудувате пари на тимот, туку на играчот директно како потпишувачки бонус. Слободниот агент прифаќа понуди од други клубови 14 до 8 дена пред неговиот договор да измине. Сите понуди се доверливи.

     Играчот ја избира највисоката понуда и тогаш му дава на сегашниот тим 7 дена да се согласи со неговите финансиски барања.Ова може да се изменува на база на статусот на слободниот агент и неговата лојалност кон неговиот сегашен работодавец.Дури и играчот да ја прифати вашата понуда ,тоа не значи дека ќе потпише за вашиот клуб.Дали ќе го добиете играчот или не,зависи од тоа колку неговиот сегашен клуб ги исполнува неговите барања или не.

     Ако некој играч добие повеќе идентични понуди, тој ќе ја избере онаа од тимот што игра во лига со највисок просек на вкупниот тимски рејтинг. Ако ова е идентично исто така, тој ќе го избере тимот со најголем вкупен тимски рејтинг.

     Ако успеете да договорите забранет слободен агент, ќе потпишете договор за 336 дена (3 сезони) и неговиот поранешен тим ќе добие компензација во износ од 50% од бонусот при потпишувањето. Кај слободните агенти од прва група, должината на договорот е исто така 336 дена (3 сезони), меѓутоа неговиот поранешен тим не добива компензација. Слободните агенти од втора група секогаш потпишуваат договор за 112 дена (1 сезона).

Внимание: A player who becomes a free agent in less than 9 days cannot be placed on the market (less than 23 days before the contract expires).

Врати се на почеток

Стадион


     На почетокот, секој клуб има мал стадион со капацитет од 400 гледачи со клупи на сите сектори. Стадионот има 8 сектори означени од А до Н. Можете да градите различни типови на трибини на секој сектор. Табелата подолу го покажува прегледот на овие типови на трибини и нивните капацитети и возможните акцесории.

Ниво Вид на трибина Минимален капацитет Максимален капацитет Снек бар Ресторан ВИП салон Центар на новинари Фан шоп
1 Клупи 50 200 1 0 0 0 1
2 Мала со стоење 400 1,200 1 0 0 0 1
3 Средна со стоење 600 1,800 1 0 0 1 1
4 Голема со стоење 800 2,400 2 0 0 1 2
5 Мала со седење 1,000 2,000 2 0 0 1 2
6 Средна со седење 1,200 2,400 2 1 0 2 2
7 Голема со седење 1,600 3,600 2 1 0 2 3
8 Двоспратна мултифункционална 3,000 6,000 3 1 1 2 3
9 Троспратна мултифункционална 4,000 10,000 3 1 1 2 3

     Со подобра трибина можете да очекувате поголема посетеност.Се разбира цените се покачуваат со повисоките нива и времето за изградба се зголемува како што можете да видете на следната табела:

Вид на трибина Минимален капацитет Максимален капацитет Минимална цена Максимална цена Изградба
(Денови)
Капацитетот е надграден
(Денови)
Мин / Макс дневни трошоци
Клупи 50 200 - 45,000 - 1 150/240
Мала со стоење 400 1,200 260,000 580,000 3-5 3-4 520/1,160
Средна со стоење 600 1,800 1,000,000 2,200,000 6-10 4-6 2,000/4,400
Голема со стоење 800 2,400 2,600,000 5,800,000 15-20 6-9 5,200/11,600
Мала со седење 1,000 2,000 6,000,000 11,000,000 35-40 9-13 12,000/22,000
Средна со седење 1,200 2,400 10,200,000 17,400,000 41-47 11-16 20,400/34,800
Голема со седење 1,600 3,600 16,000,000 28,500,000 48-58 14-22 32,000/57,000
Двоспратна мултифункционална 3,000 6,000 29,000,000 50,000,000 60-75 17-29 58,000/100,000
Троспратна мултифункционална 4,000 10,000 38,000,000 81,500,000 70-100 21-46 76,000/163,000

     You can build various accessories on each type of stand. Snack bars and restaurants draw more people to the stadium. Fan shops increase the revenues from the souvenir sales. VIP lounges can be leased and they bring extra income to the club. Press centers allow journalists to make reports from the matches, which increases the motivation of the players and therefore their performance. Some types of accessories can only be built on the more expensive stands. If you want to build a better type of a stand, you first need to demolish all the accessories of the current stand and then the stand itself. After demolition, you will get a refund of 50% of the value of the stand and its accessories. Само тогаш ќе бидете во можност да изградите нов штанд. Внимание! За време на изградбата, овој сектор нема да има публика.

     Other stadium upgrades include car park, scoreboard, floodlights and the quality of the pitch can also be improved. All of these improvements help increase the attendance. Секое ниво на паркинг претставува 2,000 места за паркинг. Можете да изградите до максимум 10,000 места за паркинг.

Вреетраење на изградба на помошните објекти:

Надградби на стадионот Времетраење на изградбата
Снек бар 15
Фан шоп 15
Центар на новинари 15
Ресторан 30
ВИП салон 30
Пакинг за автомобили 15
Семафор за резултат 30
Квалитет на теренот 30
Рефлектори 30

Цените на акцесориите се зголемува со нивото на трибината каде што се изградени:

Ниво на штанд Цена Дневни трошочи
1 5,000 10
2 15,000 30
3 75,000 150
4 210,000 420
5 425,000 850
6 765,000 1,530
7 1,260,000 2,520
8 1,680,000 3,360
9 2,857,500 5,715

Цени за надградби на стадионот:

Ниво Пакинг за автомобили Семафор за резултат Квалитет на теренот Рефлектори
1 2,000,000 4,000,000 4,000,000 4,000,000
2 4,000,000 8,000,000 8,000,000 8,000,000
3 6,000,000 12,000,000 12,000,000 12,000,000
4 8,000,000 16,000,000 16,000,000 16,000,000
5 10,000,000 20,000,000 20,000,000 20,000,000

Дневни трошоци за одржување на стадионските додатоци:

Ниво Пакинг за автомобили Семафор за резултат Квалитет на теренот Рефлектори
1 4,000 8,000 8,000 8,000
2 8,000 16,000 16,000 16,000
3 12,000 24,000 24,000 24,000
4 16,000 32,000 32,000 32,000
5 20,000 40,000 40,000 40,000


Посетеност

Следниве фактори влијаат на посетеноста:
 • Капацитет на стадионот
 • Ниво на штандови
 • Додатоци на штандот (главно освежувачки)
 • Ниво на семафорот
 • Квалитет на теренот
 • Ниво на рефлектори
 • Број на паркинг места
 • Позицијата на вашиот тим во лига пласманот
 • Позиција на противникот на лигашката табела
 • Лига ниво
 • Вкупен пласман на тимот
 • Популарност на твоите и играчите на противникот
 • Дерби (натпревар помеѓу екипи од ист регион)
     Ако играш лигашки меч на ниско или мн ниско и не победиш ќе ти се намали публиката на следниот меч. Ако победиш или противникот е мноју појак, нема промена

Врати се на почеток

Фабрики


     Важен дел од еден фудбалски клуб се објектите. Постојат седум различни видови на објекти. Во почетокот секој клуб ги има сите објекти на прво ниво. Има 15 нивоа за секој тип на објект, и колку се повисоки нивоата толку имаат повисоки трошоци за одржување. Изградбата, времетраењето и цената се зголемува со секое ниво.

Ниво на објект Времетраење на изградбата (Денови) Цена Дневни трошочи
1 - - 300
2 2 300,000 600
3 5 450,000 900
4 9 750,000 1,500
5 14 1,200,000 2,400
6 20 1,950,000 3,900
7 27 3,150,000 6,300
8 35 5,100,000 10,200
9 44 8,250,000 16,500
10 54 13,350,000 26,700
11 65 21,600,000 43,200
12 77 34,950,000 69,900
13 90 56,550,000 113,100
14 104 91,500,000 183,000
15 119 148,050,000 296,100

Типови на објекти
 • Центар за тренинг - Установата за обука обезбедува услови каде што играчите можат да тренираат и вежбаат за да може поефективно да се подобрат. Можете да вработите член на персоналот - тренер за да го зголеми влијанието на установата за обука.
 • Центар за обновување - Натпреварите се заморувачки за играчите, поради што тие не можат да тренираат ефикасно после нив. Со изградба на објектот за регенерација можете да го избегнете овој проблем. Можете да вработите член на персоналот - физиотерапевт за да го зголеми влијанието на објектот за регенерација. Добар објект за обнова и неговиот персонал, исто така помога во зголемувањето на тренинг ефикасноста на играчите кои не се во игра, но во помала мера.
 • Човечки ресурси и економски оддел - Полесни преговори со спонзорите, поефикасна продажба на сувенири, вработување на подобри членови на персоналот или побрзо скаутирање на свои играчи, како и на противничките играчи се олеснува во овој оддел. Можете да вработите член на персоналот - менаџер за да го зголемите влијанието на одделот за човечки ресурси и економија.
 • Центар за одржување - Секој стадион е предмет на распаѓање со текот на времето. За да ги намалите трошоците за одржување и за да одбегнете поголеми оштетувања од фановите, мора да го издрадите центарот за одржување. Може да вработите член на персоналот - одржувач на стадионот за да го зголеми влијанието на центарот за одржување.
 • Образовен центар - Ако сакате вашиот персонал да продолжи со нивното подобрување и обука, мора да инвестира во центар за образование. Можете да вработите член на персоналот - предавач за да се зголеми влијанието на центарот за образование.
 • Спортска академија - Нивото на вашата спортска академија одредува како вашиот клуб ги обира јуниорите. Колку е повисоко нивото толку повеќе јуниори ќе излегуваат и ќе бидат подобро подготвени. Твоите сениори исто така може да одат во спортски кампови и побрзо да ги подобрат своите вештини. Можете да вработите член на персоналот - спортски директор за да го зголеми влијанието на спортската академија.
 • Медицински центар - Повредите се катастрофа за секоја екипа. За да се намали можноста од повреда и да се забрза закрепнувањето на играчите по повредите, можете да изградите медицински центар. Можете да вработите член на персоналот - лекар да го зголеми влијанието на медицински центар.
     Одделот за човечки ресурси и економија и спортската академија редовно ви понудуват нов персонал и играчи. Нивниот број зависи од нивото на дадениот оддел и персоналот. Табелата подолу го покажува потенцијалниот број на играчи и персонал според нивото на одделот.

Ниво на објект Минимум Максимална
1 1 1
2 1 1
3 1 1
4 1 2
5 1 2
6 1 2
7 1 2
8 2 3
9 2 3
10 2 3
11 2 3
12 2 4
13 2 4
14 2 4
15 2 4


Врати се на почеток

Вработени


     Одделенијата имат влијание и да немате вработено персонал.Меѓутоа вработувањето на персонал има многу голем ефект на нивното влијание.Ефикасноста на секое одделение влијае од максимум двајца вработени.Лицето од персоналот означено како главно има поголемо влијание,додека помошникот има помало.Ако немате означено лице од персоналот како главен или помошник,тогаш лицето ќе нема влијание врз ефикасноста на одделението. Можите да имате 8 вработени во секој објект.

     Апликантите ги праќаат своите апликации за работа самостојно и твоите човечки ресурси и економскиот оддел ги проценува еднаш неделно. Бројот на апликанти се зголемува со нивото на човечки ресурси и еконосмкиот оддел. Исто така зависи и од твоите менаџери и нивната скаутирачка ефикасност. Меѓутоа, загарантирано ти е барем еден апликант и можеш да добиеш најмногу 4 апликанти во исто време.

     Кандидатите се генерираат во моментот кога првпат ќе ги видите. Сепак ако не ја видите последната група од сезоната на кандидати пред крајот на сезоната, кандидатите ќе бидат генерирани автоматски непосредно пред почетокот на новата сезона.

     Атрибутите на кандидатите се повлијаени најмногу од нивото на установата каде што аплицираат за работа.Така ако имате тренинг центар на 10-то ниво,ќе добивате подобри кандидати за работа како тренер отколку ако имате тренинг центар на 3-то ниво.Ако не ги вработите кандидатите предложени од одделението за човечки ресурси и економија, тогаш овие кандидати ќе ги снема си доаѓањето на новите кандидати.

     Вработен потпишува договор за следните 112 дена. Ако не сакате да му го продолжите договорот исклучете го автоматското продолжување на договорот. Исто така можете да го прекините неговиот договор но ќе треба да платите половина од остатокот на неговиот договор. Исто така можете и да го продадете.

     Апликантите можат да бидат стари од 50 до 55 години. Секој член на персоналот се пензионира на 61 година, што значи дека нема да бидете во можност да го продолжите нивниот договор. Секој член на персоналот има два атрибути и двата од нив имаат свој квалитет. Можете да ги видите само точните вредности на квалитетот на атрибутите за членови на персоналот кои биле скаутирани од твоите човечки ресурси и економскиот оддел.

 • Тренерот е вработен во објектот за тренинг. Неговите атрибути се:
  • Тренирање одбрана – this attribute indicates the ability to train the defensive attributes of players (goalkeeping, defense) and it has a partial influence on the training of universal attributes of players (midfield, passing, technique, speed, heading).
  • Нападачки тренинг – this attribute indicates the ability to train the offensive attributes of players (offense, shooting) and it has a partial influence on the training of universal attributes of players (midfield, passing, technique, speed, heading).
       Ако вашиот играч е задолжен да тренира напад, на пример, тогаш стапката на подобрување ќе се покачува со покачување на напаѓачката ефикасност на твоите тренери. Ефикасноста на атрибутот е процентот на влијание што вашиот персонал ја има на нивните објекти. Максималната ефикасност е 100%. Оваа ефикасност зависи од вредноста на соодветните атрибути на вашиот главен член на персоналот и неговиот асистент. Максималната вредност на член на персоналот е 100, што покажува дека најдобриот можен член на персоналот може да има 200 поени во атрибути.

 • Физиотерапевт е вработен во објектот за регенерација. Неговите атрибути се:
  • Регенерирање на одбраната – this attribute indicates the ability to regenerate players, who practice defensive attributes (goalkeeping, defense) and it has a partial influence on the regeneration of players, who practice universal attributes (midfield, passing, technique, speed, heading).
  • Регенерација на нападот – this attribute indicates the ability to regenerate players, who practice offensive attributes (offense, shooting) and it has a partial influence on the regeneration of players, who practice universal attributes (midfield, passing, technique, speed, heading).
 • Менаџерот е вработен во објектот за Човечки ресурси и економија. Неговите атрибути се:
  • Извидување - овој атрибут ја означува способноста да се прават попрецизни пресметки на квалитетот на играчите и персоналот и истотака влијае на брзината за скаутирање на луѓето во редот за скаутирање. Атрибутот истотака ја означува способноста да се осигурува повеќе кандидати за работа.
  • Маркетинг - овој атрибут ја означува способноста да се преговара за подобри договори со главниот и медиумскиот спонзор.
 • Чуварот е вработен во објектот за одржување. Неговите атрибути се:
  • Безбедносен сервис - this attribute indicates the ability to eliminate vandalism at the stadium and thus lower the expenses on maintenance of the stands and their accessories.
  • Одржување - овој атрибут ја означува способноста да се средуват проблемите што се појавуваат во објектите и оттаму се намалуваат трошоците за поддршка на објектите.
 • Лекторот е вработен во објектот за едукација. Неговите атрибути се:
  • Менаџмент тренинг - this attribute indicates the ability to train the following staff members: manager, sporting director and stadium custodian.
  • Практичен тренинг - овој атрибут ја означува способноста да се тренира следниот персонал: тренер, физиотерапевт и доктор.
  Предавачите се тренираат сами и нивните атрибути се додаваат во тек на нивниот тренинг!

 • Спортски директор е вработен во Спортската академија. Неговите атрибути се:
  • Младински тренинг - овој атрибут ја означува способноста да осигуруват повеќе младинци од спортската академија. Атрибутот истатака влијае на просечниот рејтинг на вашите млади таленти што доаѓаат во клубот на проби.
  • Тренинг - овој атрибут ја означува способноста да се организираат тренинг кампови со повеќе играчи и да се осигура поголем бонус за тренинг во кампот.
 • Докторот е вработен во објектот за медицина. Неговите атрибути се:
  • Превенција - овој атрибут ја означува способноста да се мимимализира бројот на повреди на вашите играчи.
  • Третман - овој атрибут ја означува способноста да се забрза времето за опоравување на повредените играчи.

     Имај во предвид дека ако имате објекти на повисоко ниво, апликантите за работа во тој објект ќе имаат поголеми атрибути.

Врати се на почеток

Извидување


     Квалитетот на атрибутите на вашите играчи и персонал се семо пресметани вредности на почетокот.Прецизноста на овие пресметки зависи од нивото на вашето одделение за човечки ресурси и економија и од атрибутите на менаџерите што се вработени таму.Овие вредности на атрибутите се точни за вашите играчи и персонал,но можете само да ги видите просечниот рејтинг на играчите и персоналот на вашите противници.

     Ако сакате да ја знаете точната вредност на квалитетите на атрибутите на вашите играчи или членови на персоналот, морате да ги скаутирате со вашите човечки ресурси и економскиот оддел. Податоците за квалитетите на атрибутите на играчите и персоналот што не се скаутирани се обновувани на база на зголеменото ниво на одделението за човечки ресурси и економија и на подобрувањето на менаџерите што работат во тоа одделение.

     Исто така можете да скаутирате играчи и членови од персоналот од други тимови за да добиете повеќе информации за нив.За да скаутирате играч или член од персоналот од друг тим,одете на неговиот персонален профил и додадете ги на листата за скаутирање.Брзината на скаутирање зависи од нивото на човечки ресурси и економија и од менаџерите кои работат таму.Ако избришете некого од листата пред тој да биде целосно скаутиран,ќе мора да го скаутирате од почеток.Ако го движите надолу на листата,моменталниот процес на скаутирање ќе биде сочуван.Тие што се скаутирани ќе ги покажат точни квалитети на нивните атрибути и играчите и членовите од персоналот исто така ќе ги покажат нивните точни квалитети.

Врати се на почеток

Образовен центар


     The staff can be trained and improved in the education center. The improvement rate of a staff member depends on the quality of the trained attribute, level of the education center and the lecturers. Lecturers can be trained in the same way as all the other staff members in this education center. The maximum value of any attribute of a staff member is 100.

Врати се на почеток

Спортска академија


     Youth players train and practice in the sports academy. The sporting director regularly sends players for trials in the main team. You can sign and thus hire players who are in a trial period or you can reject them, but in that case they will never come back. Bear in mind that if you do not sign these players, they will leave when the new group of players arrives. With the growing level of your academy and the directors, there will also be more youth players coming up for trials. The maximum is 4 players in one batch.

     Јуниорите се генерираат во моментот на прво гледање. Доколку не ја погледнете последната група јуниори пред крајот на сезоната, јуниорите ќе бидат автоматски генерирани пред почетокот на новата сезона.

     Со градење на спортската академија се осигурувате дека младите играчи ги имат најдобрите услови за развивање и тренинг. Нивото на спортската академија и нејзиниот персонал не само влијае на бројот на играчи што излегуваат но и на нивниот просечен рејтинг. Од друга страна просечниот квалитет на овие играчи е независен од нивото на објектите и спортските директори.

Камп за обука
     Два пати по сезона можете да организирате тренинг камп во Спортската академија. Играчите кои ќе ги испратите во кампот ќе напредуваат побрзо. Колку е поголемо нивото на спортската академија, повеќе играчи можете да изпратите на овој камп за да напредуваат побрзо. Можете да испраќате играчи во кампот на максимум 7 дена. Внимание! Играчите во тренинг кампот нема да можат да играат натпревари. Ако се генерира формација по случаен избор за наредниот натпревар (пример ако нема доволно здрави играчи), некои играчи може да се вратат од кампот за еден ден за да играат на натпреварот. Во овој случај тие нема да добијат тренинг бонус.

Врати се на почеток

Драфт


     Twice a season there is a draft in each league. In the week of the draft, there are no new players from the academy. You will be able to see the draft eligible players for your league four weeks before the draft. You can use these four weeks to scout these players. The only thing you know about them is their name, career longevity, preferred side and position. Every day you can scout as many players as you have selections in the draft plus one extra player. You will get the scouting report on the following day.

     Скаутирањето е претпоставка за потенцијалот на играчот При секој драфт, може да има до четири т.н. скриени скапоцени камења. Па така не ја губете надежта дека ќе најдете квалитетен играч во следните рунди на драфтот. Скаутирањето на драфт е независно од регуларното скаутирање

     The number of your selections in the draft depends on the level of your sports academy and the efficiency of your sporting directors' youth training. You can have a minimum of 1 selection and a maximum of 4 selections.

     There are two types of draft. In the first type, the team with the best academy and sporting directors with the highest youth training efficiency has the biggest chance to pick first. This type of draft takes place in week 8. Во вториот вид, тимот на последно место има најголеми шанси да бира прв. This type of draft takes place in week 16. Во двата типа на драфт, распоредот на драфтот е одреден според лотарија каде секој тим може да се помести нагоре или надолу за 3 позиции. Редоследот на драфтот се менува секоја рунда и онај кој бирал прв бира последен следната рунда.

     Времето на драфтот е утврден за секоја земја и секој менаџер има минута за одбирање. Ако не сте онлајн автоматски се одбира играч од врвот на листата.

     You will see the attributes of the players that you picked one day after the draft. The attributes will be influenced by the level of your sports academy and sporting directors. You will have time to decide whether you want to sign these players or not until the arrival of the new players from the academy.

Врати се на почеток

Постава


     Setting up your starting line-up is the key to your team's success. If you don't create your default line-up it will be randomly generated for you, which means that your team's performance will not be optimal. The line-up saved as default is applied automatically.

     Играчите се селектират за меч со кликање на чекбоксот до нивните имиња. Овие играчи ќе бидат додадени на листата горе. Тие се селектират со прицкање на иконата со дресот и поместување на саканата позиција. 10 играчи во поле и 1 голман.

етикети за позиција:

Ознака Позиција
G Голман
LD Лев бек
CD Централен дефанзивец
RD Десен бек
LM Лев играч од средниот ред
CM Централен играч од среден ред
RM Десен играч од средниот ред
LF Лев напаѓач
CF Централен напаѓач
RF Десен напаѓач

     The football pitch is divided into 9 sectors: three offensive sectors, three midfield sectors and three defensive sectors. Each sector is further divided into the precise positions of the players. There are a total of 50 different positions on the pitch. One of them is reserved for the goalkeeper. The other 49 are placed into a grid with seven horizontal and seven vertical rows.

     Секоја играч има определена зона на ефективност и влијае на играта околу себе си. Играчот има најголемо искуство во играта во неговиот сектор. До опреден степен тој влијае на играта на блиските до него сектори и влијанието до подалечните сектори е многу мало. На пример, левиот одбранбен играч има определено влијание на играта во средината (специјално на левото крило), на играта на централните дефанзивци и мало влијание на десните дефанзивци и на левиот напад. Неговото влијание на десната страна на нападот е незначајна.

     Секоја позиција во рамките на секторот има различна зона на ефективност. Што поблиску е играчот до противничкиот гол, толку поголемо влијание има на нападот а помалку на одбраната. Што поблиску е до левата аут линија, поголемо влијание има на левите сектори а помалку на десните.

     Покрај изборот на играчи со правилни на атрибути за дадените позиции на теренот, исто така треба да се земе предвид дали сте ги ставиле играчите на нивната посакувана страна. Играчи кои не играат на нивната посакувана страна, не се чувствуваат удобно на теренот и нивните перформанси нема да бидат максимални.

     Уште еден важен индикатор е хемијата. Хемијата на играчите се подобрува со бројот на минути одиграни се додека не стигне 100%. Играчите исто така се здобиваат со хемија на тренинг, но не ефективно како и на натпревари и само додека не се постигне одредена граница. Играчи кои се над оваа граница и не играат натпревари губат хемија секој ден, дури и ако тие тренираат со тимот. Играчи кои се повредени не се на тренинг со тимот и со тоа губат хемија. Поголемата важност на мечот ја зголемува хемијата на играчите

     Setting up substitutes is an important tactical option. You can select up to 7 substitutes. When selected, you can set a position where they could play. If a player from the starting lineup gets injured, one of the substitutes will be selected to play on his position. You can change the position of the substitute by clicking the dash symbol to the left of his name.

Substitutes for the particular positions are selected as follows:

Позија во поставата Substitution priority
Голман G,-,D,CD,LD,RD
Лев бек LD,D,CD,RD,-
Централен дефанзивец CD,D,LD,RD,-
Десен бек RD,D,CD,LD,-
Лев играч од средниот ред LM,M,CM,RM,-
Централен играч од среден ред CM,M,LM,RM,-
Десен играч од средниот ред RM,M,CM,LM,-
Лев напаѓач LF,F,CF,RF,-
Централен напаѓач CF,F,LF,RF,-
Десен напаѓач RF,F,CF,LF,-

     Ако, на пример, стартниот голман е повреден, тој ќе биде заменен од резервата со Г опцијата, што е за голман. Ако немате таква замена, играчот без опција (означен со цртичка) ќе биде селектиран. Тоа на начин на универзална замена што може да замени секој играч во поставата. Ако немате таков играч на клупата, следниот во низата е централен дефанзивец, после него лев и на крај десен дефанзивец. Ако сеуште не е најдена замена, натпреварот ќе се игра со произволна постава.

     Ако имате ставено повеќе од една замена за едно место, онаа што е поставена повисоко на листата ќе биде искористена прво.

     The Next match page shows, among other things, the overview of your line-up for the upcoming match and the selected tactics. The line-up and tactics must be set 60 minutes before the match at the latest. The changes made later will not be applied.

Замени
     Имате право на 3 замени по натпревар (6 во пријателски).Менувањето на позиција на играчот не се смета во замена.Замената се остварува само кога играч ќе биде заменет од играч.Замената нема да се оствари ако играчот е поставен на позиција зафатена од друг играч.

     You can set a condition for each substitution which must be met in order for the substitution to happen.
 • Исклучување – The substitution will take place shortly after a player from your team has been sent off. Ако ги означиш позиците на играчите промената ќе се изври ако играч од селектираните позиции е исклучен This condition can be combined with the goal difference option.
 • Секогаш – The substitution will take place if all the above-mentioned basic conditions have been met.
 • Гол разлика – Substitution will take place if the goal difference is within the set interval. Ако сакате да направите замена кога губите, ставете негативни бројки во полето. На пример во оваа форма -3 до -1 или од -1 до 2.
Случаен состав
     Ако натпреварот се игра со произволна постава по било каква причина, можно е ден-за-ден играчите да бидат искористени иако има поставено други опции.

Вчитај постава од предходниот натпревар
     Ако не можете да направите повеќе постави, можете да користите опција да вчитате постава од кој и да е натпревар што вашиот тим го е играл за време на последните 7 дена. Просто означете натпревар од кој сакате да вчитате постава на страницата за постави. Поставата се вчитува точно како е играна во дадениот натправар. Тоа значи дека замените во тој натпревар, ќе бидат поставени во поставата по истиот начин како што биле играни. Warning! The line-up is loaded without the settings of captain, players for set pieces and substitutions.

Зачувај постава
     Ако имате можност да креирате повеќе состави, можете да ја користите копирај постава функцијата. Ако на пример сакате да креирате постави А или Б кои треба да бидат слични на стандардната постава, ќе можете да ја копирате стандардната постава и направите само мали промени, во зависност од тоа колку двете постави треба да се разликуваат. На овој начин не треба да се изгради секоја постава од нула.

Врати се на почеток

Тактики


     To achieve good results you cannot underestimate the tactical preparation of the team. On the Tactics page you can find a number of tactical options that you can use to have a direct influence on the outcome of the match.

Важност за натпревар
     The importance of the match is a critical tactical option. You have to use it with care, because even though high importance makes your players play with the maximum intensity, it causes their seasonal energy to drop faster. Low importance is not that costly on the energy, but the players do not play to their full potential. Match importance also influences chemistry and experience gains of players. The higher the importance, the faster the players gain chemistry and experience.

Стил на игра
     Пронаоѓањето на правилниот стил на игра ви помага да постигнете подобри резултати. Клучот за успех е знањето кој стил му одговара најмногу на тимот. Играта со посед користи кратки додавања и е ефикасен стил на игра. Меѓутоа, за да можете да играте таква игра, потребно е да имате квалитетни играчи за врска. Од друга страна, со долги топки е подобро ако немате добри играчи за врска. Се разбира, можете да избирате балансирани опции за да ги користите и двата стила на игра.

     You can also adjust the style of play to your opponent. If you think he has a weakness in the midfield, you can exploit it by playing possession football. On the contrary, long ball tactics are recommended if your opponent is stronger in midfield than your team.

Движење на нападите
     You can select any number of options here. If you think your team is strong on the right wing, you can choose to lead the attacks down the right wing. On the other hand, if you think that right wing is your weak side, you can cancel the choice to lead the attacks down the right wing. It doesn't mean you will not lead any attacks down the right wing but it will significantly decrease the frequency of such attacks. If you mark all three options, all of them will be employed equally by your team.

     Once again, you may decide to exploit the weakness of your opponent. Just don't forget that the opponent's right side is left side from your point of view. So if you think his right wing is weak, you can take advantage by leading the attacks down the left wing.

Интензитет на игра
     Послабите тимови преферират Задржување на играта а појаките Висок интензитет

Агресивност
     Агресивна игра ја зголемува ефикасноста на вашите играчи во битките еден на еден. Меѓутоа, тој исто така ги зголемува шансите за прекршоци. Ова може да доведе до картони, слободни удари, па дури и пенали. Овој стил на игра е повеќе погоден за помалку талентираните тимови. Спротивната опција е претпазлива игра, кој води до помалку прекршоци, но исто така да помалку добиени битки.

Употреба на офсајд стапица
     За добра офсајд замка треба висока хемија кај одбранбените играчи

Стил на игра во одбраната
     Овде можете да избирате доколку важите одбранбени играчи ќе играт претпазливо прво или доколку тие ќе се обидуват да го подржуват средниот ред. Ако сакате да играте прво претпазливо, осигурете се да ја изберете опцијата да се чисти топката од опасната зона. Главниот објектив на одбраната под оваа тактика е да ја исфрлаат топката од сопствениот гол што е можно побрзо. Ако сакате одбраната да биде покреативна, изберете ја опцијата одземање на топката и додавање. Одбраната ќе се обидува да ја додава топката до средниот ред и да ја поддржува играта во напад. Оваа тактика ја зголемува можноста дека одбраната ќе направи грешка. Ако не можете да се одлучите, изберете ја средната можност.

Врати се на почеток

PowerPlay ТВ


     Ако вие сте онлајн кога вашиот тим игра, можете да го гледате натпреварот во живо на PowerPlay TV. Преносот може да почнува во различно време во зависност од земјата на домаќинот и трае околу половина час. Ако не успеете да гледате во живо, можете да гледате снимка.

Врати се на почеток

Турнири


Национален Куп
     Во Националниот Куп се игра еден натпревар во нокаут систем.Денот за натпревар е петок.Максималниот број на тимови кои можат да влезат во Националниот Куп во една држава (или во еден Континент) е 16,384.Во тие натпревари нема предност од домашен терен и профитот од карти и сувенири е поделен меѓу двата тима.Поразениот полу-финалист игра натпревар за трето место.

Лига Куп
     Лига Купот се игра на крајот од сезоната по еден натпревар во вид на систен на исфрлување. Секоја лига има сопствен Лига Куп каде што најдобрите 16 тимови според конечниот пласман се квалификуваат. Во секоја рунда најдобрите носители играат против полошите носители, вторите носители играат против вторите полиши носители итн. Подобриот носител има предност да игра на домашен терен. Бидејќи има натпревари за пласман, секој тим игра по 4 натпревари. Овие натпревари се играат на 105, 107, 109 и 112 ден од сезоната. Победникот на Лига Купот се квалификува за СуперЛига Купот. Приходот од продажбата на билети за натпреварите од Лига Купот беше поделен помеѓу двата тима. There are no suspensions for cards in the League Cup.

Меѓународни купови
     Меѓународни купови е општо име за престижните клупски натпреварувања Шампионска Лига, Купот на Победниците на Куповите и СуперЛига Купот. Шампионската Лига и Купот на Победниците на Куповите се разделени во 3 дивизии - Европа, Јужна Америка и Остатокот од Светот.

     The European division has 96 participants. 32 teams qualify directly into the group stage and the other 64 play a two leg qualification round. The winners advance into the group stage which is played in 16 groups of 4 teams. The rest of the world division has 32 participants divided into 8 groups of 4 teams. The South American division has 32 participants divided into 8 groups of 4 teams.

     The group stage is always played in a double round-robin format with home and away matches exactly as it is in the league. The home advantage applies to the group stage matches and the money from the ticket and souvenir sales goes to the home team. Every playoff match-up has two legs (home and away) and the team with the better aggregate score from both legs will move on. If the score is tied, the team with the higher number of away goals advances. If still tied, the second leg is followed by extra time and penalty kicks if needed. The final is a single match and the home advantage does not apply.

     Бројот на екипите од определена земја што можат да се квалифицираат е определен од рангирањето на земјите што е пресметано од резултатите на екипите од дадената земја во последните 3 сезони на Шампионската Лига и Купот на победниците на куповите.Најголемата вредност секогаш е давана на најактуелната сезона.Актуелниот шампион од двете натпреварувања автоматски се квалифицира за следната сезона и не се смета во податоците за земјата. Ако победникот на купот Победници на куповите се квалификува за Лига на Шампиони, неговото место во КПК ќе биде доделено на тимот со највисок пласман во Националниот куп на таа земја.

Сезона Вредност на поени
1 100%
2 66%
3 33%

     Највиското рангираните тимови во највисоката лига се квалифицираат за Шампионската Лига.Од друга страна најуспешниот тим во Националниот Куп се квалифицира за Купот на победниците на куповите.Ако истиот тим се квалифицира за двете натпреварувања,Шампионската Лига има повисок приоритет.Во тој случај следниот тим во табелата се квалифицира за Купот на победниците на куповите.Ако одлуката мора да биде донесена за екипи од 5-то до 8-мо место во Националниот Куп,највископоставениот тим се квалифицира.

     Шампионот од Лига Купот од целиот свет и од секое ниво на лигаиграат заедно во Супер Лига Купот.Тоа е нокаут систем со еден натпревар каде што предност од домашен терен не се зема во предвид.Се игра секоја среда од првата недела од сезона се додека не се одлучи кој е победникот.Исто така има натпревар за 3 место.Ако тим се квалификува за Супер Лига Купот,а во исто време и во Лигата на Шампионите или Купот на Победниците на Куповите,тој ќе го загуби своето место во Супер Лига Купот во корист на тимот што е после него.

Кредитни турнири
     Во кредитните турнири имате можност да освоите кредити. Секој тим кој учествува плаќа кредити за влез, кој ги утврдува основачот на турнирот. Вкупниот награден фонд е најчесто 90% од вкупните кредити. наградите за победниците ги одредува оснивачот, кој може и да донира кредити во фондот.

     The creation of a credit tournament costs 50 credits. The founder selects the distribution of prizes, helpers, entry fee, number of teams and groups, playing format, starting date, match days and he/she may even set the distribution of teams into groups or pots. The founder has the right to reject any team that signs up for the tournament. The founder also has the right to have the organization fee partially refunded (maximum 40 credits), but only if the tournament starts successfully. The requested amount of credits will be deducted from the tournament prize pool.

     Создавачот на турнирот може да избере 3 помошници. Овие помошници имаат исти права како создавачот. Можат да прифатат или да одбијат тимови, да ги поделат во групи и садови, да прикачат лого за турнирот, информација за турнирот итн.

     Во случај тимот да ги наруши правилата на турнирот, основачот и нејзините/неговите помошници го имат правото да ги прекинат натпреварите на овој тим. Плејофите не можат да се прекинат од технички причини.

     Ако основачот на турнирот или неговиот / нејзиниот помошник отфрла тим, котизација што корисникот ја плаќа додека се регистрира ќе биде целосно вратена. Меѓутоа ако основачот или помошникот го прифати учество на тимот, оваа одлука е конечна и екипата не може да биде отстранета од турнирот. Ако турнирот не го достигне потребниот број на тимови, ќе биде откажан и надоместок за основање ќе биде задржан. Ако основачот направи донација во наградниот фонд, ова ќе биде целосно повратена.

     Еден тим неможе да земе учество во два турнири со исти датуми. Ако тимот се пријави за такви два турнири, ќе игра во тој каде што регистрацијата ќе биде побрзо прифатена.

     Ако тимот се запише за турнир и веќе има закажано пријателски натпревари на истите дати, пријателските автоматски ќе се откажат кога распоредот за турнирот ќе биде направен. Ако тимот се квалифицира за некој од меѓународните купови, натпреварите во турнирот за кредити ќе бидат регистрирани со 0:3. Ова само се прилага за турнирите каде што се преклопуват натпреварите со меѓународните купови.

     There is no home advantage in tournament matches and the money from the ticket and souvenir sales is divided equally between both teams.

     The attendance, player fatigue, chemistry and experience growth in credit tournaments are the same as in regular friendly matches.

     Ако тимови се изедначени со поените, правилата за одредување на предност се во следниов редослед: гол разликата, поголем број на постигнати голови и вкупниот тимски рејтинг.

     Рангирањето на екипите за плејофите се прави во прелиминарната рунда.Екипите што се рангирани први во нивните групи ќе бидат распоредени на база на бројот на поени,гол разлика,поголемиот број постигнати голови,и просечниот рејтинг на екипата во финалниот расплет.Екипите што се рангирани на пониски места ќе бидат распоредени по истиот начин.Тогаш паровите во плејофот ќе бидат определени на база на нивното рангирање.Највисоко рангираната екипа ќе игра со најниско рангираната,второто место со вториот одзади итн. Истата процедура понатаму се користи за сите плејоф рунди.

     Ако плејофот се игра во 2 натпревара, тимот со подобар скор од двата натпревара ќе продолжи. Ако скорот е изедначен, тимот со поголем број постигнати голови на гости ќе продолжи. Ако сеуште е нерешено, вториот натпревар се игра со продолженија и пенали ако е потребно.

Врати се на почеток

Национален тим


     Every country with its own league also has its national teams. Each of these countries has an under 20 and an under 17 team in addition to the senior team. The teams are managed by the general managers elected by other managers. General managers are helped by assistant managers selected by the general managers themselves. General managers can change assistant managers without any restrictions, but they can only have one assistant at the same time.

     Има две рунди на избори. За време на првата рунда, менаџерите можат да го дадат својот преференцијален глас за еден од кандидатите по секое време од сезоната. Овој глас може да биде поништен или даден на друг кандидат пред крајот на сезоната. Менаџерите можат да гласаат само во сопствената земја и само ако се исполнили одредени критериуми. Има одделни избори за секоја возрасна категорија.

     Втората рунда од изборите секогаш завзема место во првата недела од сезоната. Резултатите од втората рунда се презентирани кратко по завршувањето на изборите. The tenure of the national team general manager is two seasons. However, the local community have the option to vote whether they want to have new elections after the first season. This voting always takes place during the penultimate week of the season.

     Менаџерите кои го исполнуваат критериумот можат да пријават кандидатура за максимум еден Национален тим.Може да се пријави и за менаџер на странски Национален тим.

     За време на парните сезони, можете да поднесете кандидатура за менаџер на сениорскиот тим во било кое време. Во истиот момент кога ќе се објави листата на кандидати, менаџерите од вашата земја ќе можате да гласаат за него/ја. Првите десет со најмногу гласови ќе продолжат во следниот круг.

     За време на напарните сезони, возможно е само да се пријавите за кандидат на менаџер на сениорскиот тим во последната недела од сезоната и само ако заедницата го отпуштила сегашниот менаџер на националниот тим или самиот менаџер се откажалод позицијата.

     The under 20 and under 17 national team manager elections work the same way, but their cycle begins in the odd seasons.

     Генералниот менаџер на Националниот Тим може да избере највеќе 35 игрчи да играат за Националниот Тим во текот на една сезона.Играчите кои се изберени за тимот после првата недела во новата сезона,неможат да бидат отпуштени додека трае таа сезона.Играчите изберени во предходната сезона или од предходен менаџер можат да се отпуштат најкасно до 14-иот ден од сезоната. Хемијата на играчите ослободени од националниот тим е намалена до 20% од хемијата за време на нивното ослободување.

     Пред секоја утакмица генералниот менаџер може да повика максимум 22 играчи за следниот натпревар. Овај ростер мора да биде селектиран ден пред натпреварот.

     Селекторот користи макс 22 играчи за натпревари од светско првенство. За турнири се додават играчи до 22 и нема потреба да се повикуват ден пред турнир.

     The national team general manager must set the lineup and tactics before the start of the match calculation. The times of match calculation according to age category are listed in the table below in Central European Time (CET).

Држава Сениор Под 20 Под 17
Алжир 17:35 16:05 15:05
Аргентина 22:35 21:05 19:30
Австралија 12:30 11:05 10:05
Австрија 19:35 17:30 16:30
Азербеjџан 12:30 11:05 10:05
Белорусија 17:35 16:05 15:05
Белгија 19:35 17:30 16:30
Босна и Херцеговина 18:35 16:30 16:05
Бразил 22:35 21:05 19:30
Бугарија 17:35 16:05 15:05
Канада 22:35 21:05 19:30
Чиле 22:35 21:05 19:30
Кина 12:30 11:05 10:05
Кинески Тајпеј 12:30 11:05 10:05
Колумбија 22:35 21:05 19:30
Хрватска 18:35 16:30 16:05
Република Чешка 19:35 17:30 16:30
Данска 19:35 17:30 16:30
Египет 17:35 16:05 15:05
Велика Британија 20:35 18:30 17:30
Естонија 17:35 16:05 15:05
Финска 18:35 16:30 16:05
Франција 19:35 17:30 16:30
Германија 19:35 17:30 16:30
Грција 17:35 16:05 15:05
Унгарија 18:35 16:30 16:05
Индија 12:30 11:05 10:05
Индонезија 12:30 11:05 10:05
Иран 17:35 16:05 15:05
Ирска 20:35 18:30 17:30
Израел 17:35 16:05 15:05
Италија 18:35 16:30 16:05
Казахстан 12:30 11:05 10:05
Јапонија 12:30 11:05 10:05
Латвија 17:35 16:05 15:05
Литванија 17:35 16:05 15:05
North Macedonia 17:35 16:05 15:05
Малезија 12:30 11:05 10:05
Мексико 22:35 21:05 19:30
Молдавија 17:35 16:05 15:05
Црна Гора 17:35 16:05 15:05
Мароко 17:35 16:05 15:05
Холандија 19:35 17:30 16:30
Норвешка 19:35 17:30 16:30
Парагвај 22:35 21:05 19:30
Перу 22:35 21:05 19:30
Полска 18:35 16:30 16:05
Португалија 20:35 18:30 17:30
Романија 17:35 16:05 15:05
Русија 17:35 16:05 15:05
Саудиска Арабија 17:35 16:05 15:05
Шкотска 20:35 18:30 17:30
Србија 18:35 16:30 16:05
Словачка 18:35 16:30 16:05
Словенија 18:35 16:30 16:05
Шпанија 20:35 18:30 17:30
Шведска 19:35 17:30 16:30
Швајцарија 19:35 17:30 16:30
Турција 17:35 16:05 15:05
Украина 17:35 16:05 15:05
САД 22:35 21:05 19:30
Уругвај 22:35 21:05 19:30
Венецуела 22:35 21:05 19:30

     Играчите во НТ имат тренинг бонус, добиват искуство и популарност.

     Players aged 17 or less can only play in the under 17 national team. Likewise players aged 18 to 20 can only play in the under 20 national team. At the beginning of each season all players exceeding the age limit are automatically dismissed from the team. The chemistry of such players is reduced to 20% of their chemistry from the time of their dismissal and they can carry it over to the next age category.

     National teams from various age categories can play friendly matches against each other.

     The seasonal energy of players in the national team is independent from the seasonal energy in their club and it decreases according to the following table (based on 90 minutes played):

Вид на натпревар Многу мало Низок Нормално Висок Многу големо
Пријателски натпревари 0.04 0.10 0.20 0.40 0.60
Натпревари 0.20 0.50 1.00 2.00 3.00

     Ако играчот е повикан за натпреварот на националниот тим и неговиот клуб игра пријателска во истиот ден, играчот ќе игра за националниот тим и ќе го пропушти натпреварот за клубот. Ако е во тренинг камп, ќе игра за националниот тим, но ќе го добие тренинг бонусот од тренинг кампот. Ако играчот има натревар во Лига Купот и во националниот тим во исти ден, може да игра и за двете.

Врати се на почеток

Инстантни предизвици


     Инстант предизвици се играат против секој тим сем онај со кој играте дента. You can challenge opponent via team profile, recommended opponents page or daily leaderboard. You can play up to 5 challenges per day for free.

     Инстант предизвиците немат влијание на енергија, хемиа, искуство или популарност на игрчите.

     Пред предизвикот избираш тактика и постава. Противникот користи дефолт постава и рандом тактика. ВАшноста е неутрална за двата тима. Нема предност од домашен терен

     You earn points for the daily leaderboard for every win. The stronger the opponent you beat, the more points you earn. The points are calculated as the ratio of opponent's strength versus your team's strength in the given match. Team strength in this match may be different from team strength displayed in the team profile.

     The groups for daily leaderboards are drawn every day. Maximum number of teams in one group is 100. Доколку се во топ три во вашата група, вие ќе добиете поени за неделната табела и награда. Дневната табела се затвора 8.00 CET.

Дневна ранг листа Поени за неделна табела
1 3000 + поени добиени тој ден
2 2000 + поени добиени тој ден
3 1000 + поени добиени тој ден

     Сите менаџери кои завршиле барем еднаш во првите 3 од групата во денот ќе бидат рангирани во неделното рангирање. Најдобрите ќе добијат кредити и специјални награди неделната табела се затвора секој понеделник во 8.00 CET

Врати се на почеток


LOG: soccer_calendar